Briljant idee, maar hoe maak je zoiets ? Ik krijg regelmatig vragen van mensen met zulke ideeën om dingen te maken. Gewoon omdat het ontbreekt aan middelen, vaardigheden of gewoon het gedoe om iets werkend te krijgen.

Zomaar een paar voorbeelden:

Bijenkast van Red Cedar

Een imker vroeg mij een bouwpakket van een Red Cedar spaarkast aan te passen en in elkaar te zetten. Het ging om (kleine) aanpassingen aan de bodem, broedkamers, honingkamers en de dekplank.

Spaarkast, Dadantkast, Toplattenkast, Top Bar Hive… Keuze gemaakt ? Maar wie zet hem netjes in elkaar ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Windtunnelmodel

Een windtunnelmodel vormt de vertaalslag tussen theorie en fysieke werkelijkheid. Maar hoe maak je dat dan werkend ? Zo dus…

De tekeningen maak ik met behulp van Fusion 360, het CNC freeswerk gebeurde in dit geval met een Stepcraft 420.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tuintafeltjes van hergebruikte HPL-bladen

Ik heb dit ontwerp gerealiseerd in watervast verlijmd multiplex, zorgvuldig gegrond en afgelakt. Helaas bleek deze constructie na de winter toch aangetast door vocht en houtrot.

Een materiaal dat oersterk is en goed bestand tegen dit soort omstandigheden is HPL (High Pressure Laminate, ook bekend onder de merknaam Trespa). Via via kwam ik in contact met een leverancier van oude bureaubladen. Deze zijn gemaakt van 12 mm HPL, voortreffelijk materiaal voor deze toepassing. De bladen van de tuintafels zijn van HPL, de pootjes van verwarmingspijp en de gele voetjes van 3D geprint PLA. Inmiddels zijn we twee winters verder en ze zijn nog als nieuw !